GEN-Z

Kenmerken:

-     Stabiliteit belangrijk :

o     een baan als een middel om een doel te bereiken

o     sterke financiële focus

o     verzekeren om financieel stabiel te zijn


“Producten of campagnes die 'echter zijn' en meer de realiteit weerspiegelen dan de illusie van perfectie, slaan aan.”



-     Ondernemend:

o     Generatie Z weet dat er geld te verdienen valt met goede ideeën. Ze zijn niet bang om die ideeën na te jagen en geloven dat ze alles in huis hebben wat nodig is om vergelijkbare successen te behalen. Ze zijn zich er ook van bewust dat alles wat ze momenteel niet weten een simpele klik of twee verwijderd is, waardoor de gewaagde beslissing om ondernemer te worden minder moeilijk en gemakkelijker te realiseren is.


“Waar vorige generaties dromen van een betere wereld, stroopt generatie Z de mouwen op” - René Boender, schrijver van het boek 'Gen Z. Verlangen naar verandering'


“Vinden zichzelf experts”


Er zijn grotere kansen leerdoelen te behalen, denk bijvoorbeeld aan tutorials die online te vinden zijn over van alles en nog wat.


“Developing a social brand, the minute we join social media”


Kunnen veel bereiken met passie.


“zijn ultieme multitaskers”



-     Ademt technologie:

o     Generatie Z is altijd verbonden en wil onmiddellijk toegang tot informatie.

o     Deze generatie geeft nog steeds de voorkeur aan persoonlijk contact waar mogelijk, vooral met mensen die ze kennen.

o     Online middelen (bijv. campagnes) berijken gen-z sneller en makkelijker


Door online platforms krijgt gen-z de kans hun passie en kennis zonder leeftijdsdiscriminatie.


“Ze zijn zich hyperbewust van hun online persona.”


-     Vindt persoonlijk contact belangrijk :

o     Generatie Z houdt van persoonlijke interactie, maar het hoeft niet altijd op dezelfde fysieke locatie plaats te vinden. Door regelmatig gebruik te maken van apps zoals FaceTime of Skype, zal Generatie Z vaak “face-to-face” gesprekken voeren met duizenden kilometers tussen de deelnemers, gebruikmakend van technologie waarvan ze zo bedreven zijn.


-     Competatief :

o     concurrentie tegen de klok , geduld is ver te zoeken bij Generatie Z, wetende dat ze      snel moeten handelen om te krijgen wat ze willen, uit angst dat iemand anders hen kan verslaan.


-     Staat open voor verandering :

o     Met brede kennis zijn zij constant op zoek naar nieuwe ideeën en ervaringen.


“LIVE BEYOND THE BOX”


-     vindt diversiteit vanzelfsprekend :

o     Generatie Z beoordeelt je op wíe je bent, niet op wát je bent.

Diversiteit is dus de norm. -> expressie


-     Geeft de voorkeur aan onafhankelijkheid :

o     eigen lot willen bepalen en niet op anderen willen vertrouwen voor hun eigen succes.


Geen strategie nodig om een groot deel van de mens te kunnen bereiken


“HIGH HOPES”


“Gen Z'ers zijn berucht om hun korte aandachtsboog: ongeveer acht seconden. Al zien sommigen dit niet als een tekortkoming of concentratieprobleem, maar juist als een soort filter. Deze generatie heeft zo'n geavanceerd filter voor informatie, dat ze slechts acht seconden nódig hebben om te bepalen of de content die ze binnenkrijgen voor hen relevant genoeg is.”


     Concentratieprobleem VS filteren van relevante informatie

Door de korte aandachtsboog zijn vooral korte video's interessant voor deze generatie, een straight to the point boodschap.


Wanneer ik mij verdiep in generatie-Z, valt het mij op dat mijn generatie ook een beetje tegenstrijdig is. We zeggen veel en lijken daardoor snel “activisten” maar dan vaak ook voor eigen belang.

Vind ik het redden van de wereld belangrijk?: “JA!”

Doe ik daar dan ook alles aan om mijn steentjes bij te kunnen dragen?: “Nee, soms kost het te veel moeite, de wereld is toch al niet meer te redden.”


Ik zie meerdere verschillende generaties in een generatie, zo hebben we de activisten en ondernemers, maar lijkt gen-z ook wat gevoelig en plaatst zichzelf snel in een zielige positie.  


We roepen dat we niet in hokjes denken, maar creëren tegelijkertijd nieuwe hokjes voor mensen die zich niet in andere hokjes kunnen identificeren.

Waarom hebben we alsnog benamingen nodig? Is het niet belangrijk dat we iedereen de ruimte kunnen geven zichzelf te zijn zonder er een label aan te geven?


We willen de wereld redden, maar in hoeverre zijn we daar ook echt mee bezig?

Massaal verspreiden we berichten op social media over huidige dramatische situaties die we willen veranderen, maar stappen we ook buiten het sociale plaatje? Hoeveel mensen trekken aandacht naar belangrijke onderwerpen als eigen initiatief met een oprecht doel, en hoeveel plaatst een bericht omdat iedereen dat doet en ze zich verder niet in het onderwerp verdiepen.

Veel van mijn generatie vindt zichzelf met minimale input een activist.


Natuurlijk zijn er ook veel van mijn generatie die echte stappen ondernemen en ook ver kunnen komen met het bereik wat ze kunnen krijgen, en trekken dit ook verder door. De verbetering die ze willen zoeken ze op en zorgen daarbij hun doelen te behalen. Hier zou ik zelf ook zeker een voorbeeld aan moeten nemen.


Gen-z staat in vergelijking met oudere generaties voor een enorm keuzeaanbod. Dit biedt mooie kansen, maar kan jongeren ook in onzekerheid brengen. Omdat wij zo'n sterke jonge generatie zijn, lijken de verwachtingen ook hoog, waardoor dit voor sommigen ook een oorzaak van stress en onzekerheden kan zijn.


Er is natuurlijk ook een verschil tussen verschillende leeftijden binnen gen-z. zo zie ik verschil in het gebruik van social media.

De oudere gen-z lijken nu juist graag even weg te stappen van social media (perfecte plaatje) om de natuur in te duiken en op zoek te gaan naar geluksmomenten. Waar ik tegelijkertijd de jongere gen-z het belangrijk vinden een tiktok te maken tijdens een boswandeling.


Maar naast al de bovenstaande aspecten ben ik ook zeker onder de indruk van de voetafdruk die gen-z nu al achterlaat op de wereld. Het opzoeken van nieuwe initiatieven en ervaringen, ruimdenkend, no limits. Met persoonlijke passies brengen we een nieuwe kijk op de wereld waarin wij leven en hebben we een zekere positieve impact. We zijn creatief en oplossingsgericht, staan op voor mensenrechten en zijn over het algemeen zelfverzekerd.

DE NEGATIEVE KANT VAN SOCIAL MEDIA

-     Onzekerheden > op social media worden we de laatste                             jaren steeds meer overspoeld met onrealistische schoonheden. Wat is het perfecte plaatje? De accounts die op social media de meeste volgers en aandacht krijgen zullen wel een voorbeeld zijn van “het perfecte plaatje” op dit moment?  Omdat een groot deel van de mens dit aantrekt ontstaan onzekerheden.

Die onzekerheden gaan niet alleen over het uiterlijk, maar ook op het gebied van succes. Gen-Z heeft door social media grotere kansen in een korte tijd succesvol te zijn op een jonge leeftijd. Mensen waarbij dit lukt zijn doelgericht en werken er hard voor, maar wat nou als je niet zo goed weet wat je precies wilt gaan doen en je ziet ondertussen succesvolle ondernemingen van leeftijdsgenoten of jonger. Zo voelt een deel van de jongeren zich al snel te oud ??? terwijl ze nog in ontwikkelfase zitten en genoeg levensjaren tegemoet gaan om hun dromen na te jagen en doelen te ontdekken en bereiken.


-     Nep nieuws > zodra jij een account aanmaakt op een van de bekendste social media platforms kun je je stem laten horen en groot bereik krijgen. Zo zijn er ook veel accounts met verschillende meningen. Accounts met een groot bereik kunnen nep nieuws de wereld in brengen zonder dat andere gebruikers dit snel doorhebben.


-     Stres en onrust > Gen-Z heeft een vast social media ritme, via social media krijgen we onze informatie. Soms krijgen we continu zo veel informatie die we ook weer verwerken wat kan leiden tot onrust, stress en dus slapeloosheid.

Slapeloosheid heeft ook te maken met de hoeveelheid blauw licht stralingen die we mee naar bed nemen.


-     Verslavend > zonder dat we er ons van bewust zijn is Gen -Z verslaafd aan de mobiele telefoons. Je kunt zeggen dat het ligt aan de tijd waarin wij nu leven met de snelgroeiende technologie, maar hoe vaak ik mijzelf al hen betrapt op het nutteloos openen van mijn social media-accounts is niet per se gezond.

Door de (vaak ook onbewuste) verslaving is er minder beweging, het heeft ook effect op je fysieke status.


-     Eenzaamheid > uit verveling pakt deze generatie de telefoon om tijd te doden i.p.v. het opzoeken van sociaal contact wat kan leiden tot eenzaamheid. – dit heb je wel zelf in de hand.


DE POSITIEVE KANT VAN SOCIAL MEDIA

-     Activisme > via een social platform kun je duidelijk je mening delen en je stem laten horen dat veel mensen bereikt. Zo zijn er ook veel accounts met verschillende meningen, en ontstaan er onder andere ook discussies waardoor verschillende onderwerpen op de kaart worden gebracht en dus bespreekbaar worden. Je kunt gemakkelijk je stem laten horen.

Ook zijn er mensen die graag hun gevoelens uiten op sicial media en krijgen door positieve reacties en support een positieve boost op bijvoorbeeld het gebied van well-being


-     Promotie eigen werk (uiting creativiteit) > het delen van eigen werk kan verspreid worden via social media wat zorgt voor groei en waardering. Jonge ondernemers kunnen door groot bereik groeien.


-     Connecties wereldwijd > introverte mensen kunnen het makkelijker vinden contact te maken via de digitale wereld. Daarnaast zijn wereldwijde connecties ook voor het bedrijfsleven goed.


EFFECT VAN SOCIAL MEDIA

probleem

In de bovenstaande video reageert een jonge man op "Instagram VS Reality" foto's.

De manier waarop hij reageert laat mij hardop lachen, maar maakt het mij tegelijkertijd ook een beetje boos van verwarring. Wanneer is dit beeld van neppe perfectie ontstaan? En waarom zijn veel van deze mensen zogenaamde "influencers". Voor zover ik het zie zijn deze mensen alles behalve een goed beeld voor anderen.

Moet je tegenwoordig zo nep zijn om in de smaak te vallen?